Výhody LED neonů oproti klasickým neonům

Výhody LED neonů oproti klasickým neonům

Trendy LED neonové nápisy a dekorace nabírají na popularitě. Restaurace, bary, kadeřnické salony…to je jen drobný výčet míst, kde se čím dál častěji stávají součástí interiérového dekoru. Kořeny mají v historii, kdy se používala klasická skleněná trubice plněná vzácnými plyny. Pojďme si přiblížit, jaké jsou výhody dnes rozšířeného LED neonu oproti dobře známému ikonickému neonu 20. století. 

Prvním parametrem je cenová dostupnost – rozdíl mezi klasickým a LED neonem je určitě především v ceně, kdy samotná výroba a instalace (či případné opravy) klasického neonu jsou o poznání dražší než u LED neonu. 

Zaměříme-li se na trvanlivost produktu, LED neon je vyroben z kvalitních, nehořlavých PVC materiálů, na straně druhé tradiční neon se vyrábí z křehkého skla a riziko rozbití je tak mnohonásobně vyšší. 

S tím souvisí i další vlastnost – bezpečnost. LED neony jsou odolné, žáruvzdorné a neobsahují žádné rizikové plyny. Kdežto u neonu hrozí při rozbití pořezání či únik plynů, kterými jsou trubice plněny. 

Jaká je životnost? U klasického neonu se udává doba svícení 10 000 hodin naproti tomu u LED neonů je v Shiny Sheep životnost až téměř 7x vyšší, tzn. zhruba 70 000 hodin! I při takových číslech jsou náklady na elektřinu minimální. 

Instalace samotného LED neonu je díky závěsnému systému snadná a zvládne ji každý. Klasický neon se v dobách své největší slávy musel nechat instalovat odborníkem ze specializované firmy, který měl manipulaci s neony v pevně v rukou (klasické neony jsou, ačkoliv vyrobeny z křehkého skla, velmi těžké) a i dnes je jeho instalace náročný proces.

Během používání LED neon nevyžaduje žádnou speciální údržbu (pouze otírání suchým hadříkem).  Tradiční neon na straně druhé musí být udržován pod pravidelným servisem techniků. 

Srovnáváme-li specifika jasu a svítivosti, LED neony vydávají velmi jasné světlo s širokou škálou možností. Teplé světlo, vydávající skleněný neon, lze sice stmívat, ale nelze zesilovat. Zásadní rozdíl je v osvětlení, kdy jsou klasické neony osvětleny do 360 stupňů a LED neony poskytují svítivost pouze do 180 stupňů.

Variabilitě se meze nekladou – to platí alespoň u LED neonů, kdy flexibilní trubky umožňují různě složité ohýbání a tvarování dle přání zákazníků, kdežto skleněné trubky mají řadu omezení (ačkoliv jsou neony mistrovskou prací sklářů s jedinečnou řemeslnou kvalitou).

I barevná škála je u LED neonů široká – Shiny Sheep nabízí minimálně 8 barev silikonových pásků s předpokládaným dalším vývojem barevných alternativ do budoucna. Technologická náročnost a limity u skleněných neonů pak poskytují jen omezený počet barev. Různé změny barevností u těchto neonů jsou technologicky nemožné, zatímco LED neony umožňují měnit barvu např díky stmívání klasických LED pásků. Další možností, jak rozšířit barevnou škálu je výběr z různého typu LED pásku. V Shiny Sheep pracujeme s se studenou bílou, denní bílou a teplou bílou barvou LED pásku.

Současná legislativa nenařizuje žádné restrikce v oblasti používání LED neonové reklamy. U klasického neonu se stále častěji ozývají názory z EU o zákazu či omezení používání (součástí trubic je rtuť). Některé státy již omezily používání ve veřejných venkovních prostorech.

A v neposlední řadě je provoz LED neonu absolutně tichý oproti specifickému bzučení neonových trubic.

Jste-li milovník vintage stylu a nostalgie, určitě budete preferovat tradici. Skleněný neon bude mít vždy jistou nadčasovou přitažlivost pro milovníky klasiky. Z výše uvedených benefitů však vyplývá, že LED neon nabízí skvělou alternativu, která udělá hodně parády za nesrovnatelnou cenu.

 

Navrhněte si svůj vlastní neon!