Všude tam, kde zazáří

Všude tam, kde zazáří

Města ve 20. století dostávala nový vizuální směr. Díky neonům ožívala především v noci. Ovlivňovaly jak řešení budov, tak do jisté míry nahrazovaly veřejné osvětlení. Médium neonových nápisů sloužilo primárně za účelem reklamy a propagace. Pamatujete chybějící (poruchová - nesvítící) písmenka, která až geniálně změnila význam slov? Kdo by neznal legendární Potraviny – Otraviny / Ovoce a zelenina – Ovce z lenina / Zlatá husa – Zlatá usa? Neony tak měly také skrytou funkci výpovědi občanů své doby.

Ani dnes tomu není jinak – neony slouží jako reklamní nosiče (k výrobě světelných nápisů, reklamních tabulí, log firem) či dekorativní osvětlení. Tato jejich primární funkce se postupně přesunula i do interiérového designu a jsou tak součástí osvětlení restaurací, barů a dalších komerčních prostor. Podíváme-li se do další oblasti, kde se neony používají ve velké míře, je to pak především stavební průmysl v ruku v ruce s architekturou, která odkazuje na zlatá léta neonu a používají jej jako dekorativní umělecký prvek na pláštích budov. 

Neon má své příznivce mezi filmovými tvůrci, interiérovými dekoratéry či umělci, kteří neon povznesli na umělecká díla, ačkoliv samotný neon nikdy neměl žádné umělecké ambice. Chtěl především svítit do noci. 

Musíme ještě jmenovat oblast elektrotechniky - ta používá neony, ať už jako usměrňovače, pojistky, reduktory napětí a mnoho dalších.

Na trh se ale dostává modernější a méně nákladné realizace tohoto typu reklamy a osvětlení - seznamte se, v hlavní roli LED neon! V současnosti LED neon zažívá doslova boom díky své flexibilitě, cenové dostupnosti, ale především skvělým vlastnostem - schopnosti dynamicky měnit barvu a intenzitu světla. Nabízí možnost synchronizace s obrazem, hudbou nebo reagovat na pohyb a další vlivy prostředí. To vše z něj dělá v podstatě neomezenou studnici nápadů. A proto ho tak milujeme!:)

Stejně jako starší bratr, i náš LED neon se blýskne svým umem v celé řadě míst gastro oblastí (restaurace, kavárny, bary, hotely…). Dokáže rozzářit název nad vchodem, až po vhodný motiv v interiéru, který jde ruku v ruce s konceptem. Pizza, pasta, burger – jeden pohled řekne vše.

Od talíře k pásu, aneb v jaké podobě se LED neon používá? Variabilitě se meze nekladou. Ať už jde o osvětlení, nejrůznější druhy signalizací v oblasti bezpečnosti. Jsou umísťovány na strojích či zařízeních k signalizaci stavu. V továrnách, halách, skladech – všude tam se používá jako doplňkové osvětlení. Díky možnosti RGB a široké variabilitě barev slouží v provozech jako signalizátory. Dostanete-li se do úzkých, díky LED neonu jste z toho venku raz dva. Stačí sledovat pokyny a označení nouzových východů, evakuačních tras a jste v bezpečí. Ovšem radši si přečtěte bezpečnostní normy a požární předpisy – i ty dokáží být díky LED neonové vizuální signalizaci až spektakulární podívaná! POZOR, nebezpečí? Pohoda, už z dálky budete vědět, kde na vás číhá potencionální nebezpečná oblast…aneb LED neon jako výstražné osvětlení!

Další možností využití LED neonů v průmyslu je jejich použití jako dekorativní prvky v interiérech firem, zaměstnaneckých prostorech či ve vstupních halách budov jako forma inovace prostoru. Mají svůj styl a jsou trendy, bez debat.

Existuje celá řada nových oblastí, které se zabývají prací se světlem, možnostmi osvětlování či novými technologiemi LED neonů jako světelného prvku. Tak se budeme těšit, co budoucnost přinese. Do té doby jsme tu stále pro vás a můžete si udělat radost neonem na míru, případně si vybrat z naší široké nabídky hotových neonů.


Navrhněte si svůj vlastní LED neonový nápis!