Shiny Sheep - výroba neonových nápisů krok za krokem

Shiny Sheep - výroba neonových nápisů krok za krokem

LED neonové nápisy a reklamní loga, jsou jako hvězdy jasné na noční obloze. Jsou oslnivé, zářivé, přitahují oči diváků jedinečné světelné parády. V této podobě je všichni dobře známe. Víte, že neony jsou využívány, především pro venkovní reklamní či designové osvětlení, již celé jedno století? Jak se vlastně vyrábí?

Výroba klasických neonů

Pojďme začít klasickými neony - jejich výroba je jako míchání nového drinku  – netušíte, co všechno tam barman dal, ale všechny ty barvy, textury a páry vás budou bavit. Ve skutečnosti je to technologicky náročný proces, kdy se používá specializované vybavení a především know-how. Jde o specifický obor, vyžadující odbornost nejen z oblasti designu, ale také bezpečnosti a technologie. 

Už téměř 100 let je výroba neměnná, bez skleněné trubice by to prostě nešlo. Ta je na počátku celé výroby. Jako i v jiných průmyslových oblastech skláři přivedou k životu plány a návrhy tvůrců designérů, architektů, zadavatelů. Podle jejich zadání se trubice ohýbají a tvarují do požadovaného tvaru, tak snadno jako těsto vaší babičky při pečení oblíbeného koláče. Všechen vzduch musí pryč, a trubice se naplní jedním ze vzácných plynů – nejčastěji neonem (odtud také vznikl souhrnný název pro světelné zdroje), přidáním dalších plynných směsí se neon rozzáří širokým spektrem barevných variací. Na každý konec se umístí elektrody. Teď ještě dokonale uzavřít, aby nedocházelo k úniku plynu, a pod vysokým napětím se začne pomalu rozsvěcovat, až se rozsvítí po celém svém tvaru. Hotovo, jde se instalovat. Pozor, při zavěšení si budete muset přizvat odborníka z oboru. Buďme upřímní, sehnat dnes dobrého řemeslníka je jako hledat jehlu v kupce sena a v tak specializovaném oboru, o to větší ta kupa bude.

Klasické neony mají své klady, ale jsou i zápory: vysoká pořizovací cena, náročná instalaci, údržba, životnost a energetická náročnost. Proto se do popředí zájmu dostává posledních 10 let LED neon a neonové nápisy. A ten nás opravdu baví a jeho výrobě opravdu rozumíme, jako Jára Bosák fotbalu Jinak by to ani nešlo, když chceme vyrábět ty nej neonové nápisy na míru v ČR.

LED neony a neonové nápisy na míru

Moderní LED neony a neonové nápisy mají oproti klasickému neonu řadu výhod. Jejich výroba se obejde bez křehkého skla a plynů. Ty nahradily průhledné plexisklo s podobou totožnou jako sklo a LED pásky, která ve spojení se silikonovými pásky dokáží rozzářit nejednu zeď nebo výlohu. 

Na začátku je nápad na grafiku a design neonu. Ten nejčastěji přichází od zákazníka. Tým grafiků a designérů v Shiny Sheep připraví zdarma návrh neonu nebo neonového nápisu pro výrobu. Možností úpravy LED neonu na zakázku je spousta. Tady jsou ty hlavní:

  • velikost neonu - pošlete vhodnou šířku a výšku, ať vám neon na stěnu perfektně padne. Pokud si nejste jistí, tak stačí odhad - rádi vám s výrobou neonu poradíme.
  • barva LED pásku: doporučujeme denní bílou, ale nabízíme i studenou a teplou bílou. Liší se svítivostí. Teplou bílou doporučujeme hlavně pro svatby a podobné slavnostní akce. Pro fajnšmekry tu máme ještě RGB LED pásek, který umí měnit barvy, jak si usmyslíte a navolíte na ovladači. Nabízíme i neonové nápisy, které se rozsvěcejí postupně tak, jak si budete přát. Představte si, že máte něco jako neonový gif, ve kterém se barvy rozsvěcejí postupně. I tady jsme vám plně k službám.
  • barva silikonového pásku. Na výběr máte z 10 barev neonu: 
  1. bílá 
  2. žlutá
  3. fialová 
  4. lososová 
  5. růžová
  6. zelená
  7. červená
  8. tmavě modrá
  9. světle modrá 
  10. oranžová

Tento silikonový pásek překrývá LED pásek, který pod ním a zjednodušeně jej  “odspoda rozsvěcuje.” Když k 10 barvám silikonového pásku přidáte ještě barvu LED pásku (denní, teplá a studená), tak jsme na 30 barevných kombinacích. 

  • typ ořezu plexiskla: 
  1. dle tvaru (doporučujeme)
  2. obdélník (ostré nebo zaoblené konce) - vhodnější pro časté převážení a přemisťování neonu
  • barva kabelu 
  1. bílý
  2. černý
  3. průhledný
  • materiál pro zavěšení
  1. distanční šroubky
  2. lanko (častější při používání na eventech a častém převážení)

Jakmile si odladíte design neonu na míru s Terezou nebo Petrem, může se začít vyrábět. 

Výroba LED neonů a neonových nápisů na míru krok za krokem

  1. Do plexiskla se na CNC fréze vyfrézuje “drážka” podle schváleného výkresu a zároveň se vyřízne obrys neonu (typ ořezu plexiskla) podle vašeho přání. 
  2. Plexisklo se očistí po frézování a upraví se jeho hrany, aby byly oku lahodící.
  3. Do vyfrézované drážky se vloží LED pásek. Ten se letováním pospojuje. Přidá se k němu přijímač pro vzdálené ovládání, abyste si mohli upravovat jas neonu podle chuti a nálady. 
  4. LED neonové nápisy jsou nejčastěji napájeny z klasické zásuvky, takže od nás dostanete trafo, které přes kabel spojíte s neonem a jednoduše zastrčíte do zásuvky.
  5. Po vyzkoušení správné svítivosti se umístí silikonový pásek přímo na LED pásek do vyfrézované drážky.
  6. Test kvality ve výrobě (svítivost, trafo, kabel, propojení, jas a další. U RGB variant testujeme svítivost podle různých nastavení). Pokud je vše v pořádku, jdeme neon šetrně zabalit. 
  7. Plexisklo neonu je náchylné na poškrábání, proto necháváme ochrannou fólii na jeho zadní straně. Fólie je zelená, nemusíte se bát, že by takovou barvu mělo i plexisklo neonu. Celý neon ještě pečlivě zabalíme, přidáme materiál na kotvení a odesíláme ho k zákazníkovi.

Výroba neonového nápisu na míru zabere cca 2 týdny od zaplacení objednávky. Umíme i expres výrobu neonu do jednoho týdne (když máme zaplacenou objednávku schválená data v pátek), tak příští pátek od nás odjíždí neonový nápis směrem k vám. 

Rekordně krátká doba výroby neonu nám zabrala 3 dny (i s doručením na místo). Rádi  trháme rekordy, ale protože se náš tým pohybuje nejen na dílně, ale i v terénu na instalacích, raději vždy počítejte s 2 týdny na výrobu. 

Recept na výrobu neonu je poměrně jednoduchý. Prostě jen správně smícháte ingredience. Pěkná grafika + správný výkres pro frézu + plexisklo + LED pásek + barevný silikon + trafo + kabely + ovladač + materiál na ukotvení do zdi.. A vyjde z toho ideální neon nebo neonový nápis dle vašeho přání! 

Instalace LED neonu na zeď

LED neon je v konečném výsledku lehký a vystačí si jen s minimem prostoru od zdi – tam kde LED neon potřebuje jen cca 1,5 cm, klasický neon bude chtít 7 až 12 cm vzdálenost od zdi. Instalace je taky pohoda. Chcete volnost? Pak si můžete zavěsit LED neon na lanko a libovolně přemísťovat. Preferujete stálost a máte perfektní místo, kam neon sedne? Pak si jej přidělejte pomocí distančních šroubků. 

Shiny Sheep recept na výrobu neonů

Perfektní zákaznický servis, komunikace a kvalita neonu. To jsou naše hlavní ingredience v receptu na výrobu neonu.  

  • Na poptávku odpovídáme do 24 hodin (v pracovní dny)
  • Váš návrh překreslí náš grafik pro výrobu zdarma do 24 hodin od upřesnění zadání
  • Spokojený zákazník je pro nás alfa a omega

Navrhněte si svůj vlastní LED neonový nápis!