Neony září i v umění

Neony září i v umění

Pro někoho je možná spojení výrazné záře neonů a uměleckých děl kýčovitou záležitostí. Pro jiné je to naopak nadčasové spojení klasiky jako připomínka dob minulých v moderním umění. Pojďme se podívat, proč si celá řada českých autorů vybrala právě neon jako efektní a signifikantní prvek své tvorby.

Může se zdát, že neonové umění, design a reklama, po roce 1989 upadla v zapomnění, ale opak je pravdou. Neonová trubice je nadčasovým světelným zdrojem a také 21. století tuto pozici potvrzuje. V současnosti zažívá renesanci, ať už jde o klasické neony jako součást instalací uměleckých děl nebo stále se rozšiřující LED neon a LED neonové nápisy. Neony dodávají neopakovatelnou atmosféru a energii, ať už svítí kdekoliv a v jakékoliv formě.

Proč právě neon? Především díky jedinečným vlastnostem neonů dávají vzniknout jasné, dynamické a výrazné vizuální efekty, nehledě na formu – obrazy, sochy, graffiti, street art, instalace, které jsou často spojované s moderními technologiemi a městským prostředím. Projděte si vaše město pod rouškou tmy (pozor na odlehlá místa ) a možná budete překvapeni, kde všude dostává neon svůj prostor pro umělecké vyjádření svého autora.

Neony se skvěle kombinují s dalšími materiály, ať už je to kov, plast, dřevo nebo textilie a dávají tak vzniknout nesčetně uměleckým variacím.

Neonová světla mají pro umělce kouzlo nostalgie, stejně jako unikátní technické a především pak výtvarné možnosti. Klasické skleněné neony se dají se dobře tvarovat a hlavně svítí do všech stran, ovšem jejich křehkost může být mnohdy velké ale. Samotné zpracování je tradiční ruční práce mistrů sklářů a jde tak o specifický druh umění. Na straně druhé LED neony a neonové nápisy přináší celou řadu benefitů - levnější pořizovací cena materiálu, dlouhá životnost a také nízká spotřeba energie, to jsou jen některé z jasných pro. Zářivost je u každé skupiny specifická - klasické neony vyzařují teplé, hřejivé světlo. Jeho mladší bratr - LED neon - je nositelem chladnějšího a tvrdého jasu. Ať je to tak či tak, neonu nelze upřít, že dokáží velkou světelnou parádu. No řekněte sami. Víte o jiné formě, která by dokázala tak intenzivně, díky oslňující záři a efektům, přilákat pohledy diváků?

Své o tom ví přední čeští výtvarníci, kteří propadli kouzlu neonu. A je jich celá řada.  Z těch nejzajímavějších jmenujme třeba Jakuba Hoška, Jakuba Nepraše, Barboru Krnínskou, Zuzanu Kubíkovou, Barboru Tobolovou, Jiřího Thýna, Davida Březinu a další. 

A pokud Vás okouzlí záře neonu stejně jako nás, neváhejte a udělejte si radost designovým kouskem, třeba právě s LED neonem z naší nabídky. Můžete si vybrat z široké kolekce hotových neonů, stejně tak Vám vyrobíme neon na míru.

Navrhněte si svůj vlastní neonový nápis!